B2 Newsletter

08.
04
2020.

Savjeti nutricionista – Imunološke bombe

Imunitet pojedinca zavisi od godina, uhranjenosti tijela,  spola osobe, izloženosti stresu, zdravstvenog stanja, psihičkog stanja, fizičke aktivnosti, stila života i drugih faktora.
Raznovrsna prehrana bogata osnovnim makronutrijentima (ugljikohidratima, mastima i proteinima), kao i mikronutrijentima (vitaminima i mineralima), može značajno doprinjeti jačanju imuniteta.
Imunitet je sposobnost organizma da se odupre i obrani od štetnih mikroorganizama, virusa, bakterija, otrova, infekcija i bolesti. Da bi naš imuno sustav funkcionirao pravilno, nužan je balans i puno međuzavisnih faktora.

DETOX

Dan treba započeti detoksom, a najbolji način čišćenja organizma i uspostavljanja ravnoteže tijela je prirodna detoksikacija. Unošenjem prirodnih antioksidanasa, neutralizirate djelovanje slobodnih radikala. Preporučuje se pripremanje zdravog soka od aronije, aloe vere, jabukovog soka, celera ili spremanje biljnog čaja.

ČAJEVI

Čaj od lista  koprive, zeleni, od sjemenki lana, kamilice i đumbira pomažu u izbacivanju toksina. Čaj od peteljki trešanja i čaj od kukuruzne svile su dobri diuretici, a pomažu u izbacivanju zadržane vode iz tkiva i smanjenje otoka, posebno u donjim ekstremitetima. Svakodnevna upotreba zelenog čaja pomaže u održavanju jakog imuniteta, smanjuje kolesterol, šećer i rizike od kroničnih oboljenja.

GLINA

Koristi se za jačanje obrambenog sistema organizma. Regulira anemiju, arterosklerozu, poboljšava probavu i čisti kožu. U početku se pije samo voda iznad taloga, a nakon dva tjedna i talog ukoliko ima potrebe.

ZEOLIT

Zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti apsorpcije otrova, zeolit je na glasu kao najbolji poznati detoksikator. Za vrijeme černobilske katastrofe uspješno se koristio u svrhu sprečavanja kontaminacije vode radioaktivnim supstancama. Prirodni je ionski izmjenjivač, pa učinkovito čisti organizam tako što iz tijela uzima pozitivno nabijene čestice toksina i vezuje ih unutar rešetkaste strukture.Zeolit sa stopostotnom učinkovitošću čisti organizam od pogubnog utjecaja organskih i kemijskih toksina, prvenstveno od teških metala poput olova, arsena, žive, nikla, kroma i drugih.

LIPOSOMALNI VITAMIN C

Liposomi su takozvani nosači aktivnih tvari proizvedeni uz pomoć tehnologije liposomalne enkapsulacije. Liposomi su mikroskopske čestice u obliku mjehurića koje tvore membranu sastavljenu od molekula zvanih fosfolipidi. Fosfolipidi su po kemijskoj strukturi vrlo slični membrani koja okružuje svaku stanica u našem tijelu i koja dopušta ili onemogućava apsorpciju tvari.
Vitamin C u obliku natrij askorbata zaštićen liposomalnom membranom prolazi kroz probavni trakt i odlazi izravno u krvotok.
Zbog toga je njegova stopa apsorpcije viša od stope apsorpcije natrij askorbata u prahu ili kapsuli.

ALOE VERA

Jedna od najljekovitijih i najviše korištenih biljaka u medicinskim tradicijama širom svijeta. Pretpostavka je da se njena sjajna svojstva zasnivaju na sinergijskom djelovanju preko 200 aktivnih sastojaka. Aloe vera, za koju je poznato da blagotvorno djeluje na kožu, svoje djelovanje postiže lakim prodiranjem u duboke slojeve kože, a njezini djelatni sastojci još blagotvornije djeluju iznutra.
Za podršku imunitetu iznimno je važno djelovanje hranjivih sastojaka aloe vere u gastrointestinalnom traktu koji je odgovoran za 80% našeg imuniteta. Normalizira probavu, apsorpciju i eliminaciju toksina, a svojom ulogom pufera regulira pH želuca te otklanja žgaravicu i pomaže kod održavanje zdrave crijevne flore.

CIJEĐENI SOKOVI

Cijeđeni sokovi dostupni su antioksidansi u toku cijele godine. Zavisno od željenog cilja ovi sokovi se pripremaju na različite načine. Kod onih koji žele očistiti crijeva od toksina, preporučuje se da se jedan komad željenog voća pomiješa sa 0,3dl ili 1l tople ili hladne vode i pije u kontinuitetu minimalno dva tjedna. Nakon dva tjedna promjenite voće, kako biste ubrzali metabolizam. Ukoliko u toku dana osjetite pad energije ili potrebu za šećerom, možete iscijeđenom soku naranče ili čaju dodati malo cimeta s čajnom žličicom

SOK OD MALINE

Potrebno je:
– 2 šalice malina
– 2 mrkve
– 1  naranča
– Voda
Priprema: U sokovniku iscijediti sve sastojke.

ZELENI SOK SA ŠPINATOM

Potrebno je:
– 2 šake svježeg špinata
– 2 jabuke
– 150gr ananasa
– 1 banana
– sok od jednog limuna
– voda
Priprema: Sve sastojke sitno narezati, preliti sokom od jednog limuna, dodati vode po potrebi i promješati.

ARONIJA

Ova  biljka ima niz prednosti – potiče metabolizam, uz vitamin C pomaže kod anemije, utječe na prevenciju karcinoma, spriječava razvoj sive mrene, njeguje kožu.

KOMBINIRANJE NAMIRNICA

Detoks nije dovoljan ako ne vodite računa kako pripremate i kombinirate namirnice! Koristite namirnice bogate vlaknima, beta glukan sadrže zobene pahuljice i gljive, celulozu i pektin jabuke, maline, naranče, kupus, zelena salata, žitarice, grašak, grah, krumpir. Neka vam tanjur  bude uvijek pun povrća, različitih boja, koje potječu iz biljnog pigmenta.

Zlatni saveti nutricioniste Ane Petrović: Zašto ne smete piti vodu “na eks” ako imate hipertenziju? – https://youtu.be/RIBSlEuqZLU
Da li je skupo da se hranimo zdravo? https://youtu.be/kCIfOgIbqf0

B2 kapital