B2 Newsletter

08.
04
2020.

Kako lakše podnositi izolaciju i ostanak doma?

Dugotrajna zatvorenost u kući, izostanak fizičkih kontakata i druženja, gubitak života kakav smo živjeli donedavno uz pojačanu brigu za zdravlje i sigurnost nas samih, obitelji i prijatelja, suočenost sa svakodnevnim lošim vijestima, pa uza sve to i razorni potres u Zagrebu… Normalno je da zbog svega navedenog povremeno osjećamo nesigurnost, brigu, strah, tugu, nervozu, frustraciju, imamo problema sa spavanjem… Stručnjaci nas upozoravaju da je u borbi s koronavirusom koju zajedno vodimo i u uvjetima izolacije važno ostati pozitivan, zadržati optimizam i pobrinuti se ne samo za  fizičko već i mentalno zdravlje. Izdvojili smo neke od savjeta kako se lakše nositi s novim okolnostima.

Ograničite praćenje vijesti i provjerite dolaze li iz pouzdanih izvora

Cjelodnevno praćenje vijesti vezanih uz aktualnu pandemiju te prevelika izloženost negativnim vijestima potiču negativne osjećaje i loše raspoloženje. Važno je biti informiran, ali dane ne trebamo provoditi prikovani uz ekrane. Informacije je važno, više nego ikad, provjeravati. Fokusirajte se na službene izvore, poruke Nacionalnog stožera i mrežnu stranicu www.koronavirus.hr, a za brojne informacije koje do vas dolaze putem društvenih mreža provjerite tko ih plasira i koji su njihovi izvori jer mnoge nisu istinite. Općenito ne vjerujte glasinama.

Stvorite novu rutinu

Uvođenje dnevne rutine u novi način života može pomoći da lakše podnesemo karantenu. I ranije smo imali rutinu, a sada treba stvoriti novu. Dobro je i u ovim okolnostima imati barem okvirni dnevni raspored vremena kada odlazimo na spavanje i kada ustajemo, vremena za rad i učenje, zajedničke obroke, vremena za dnevni odmor, pospremanje stana… Ako imate više slobodnog vremena nego inače uvedite u svoju dnevnu rutinu nove ili pojačajte aktivnosti kojima se ranije niste uspijevali dovoljno posvetiti.

Nađite način da se opustite i naučite nešto novo

Psiholozi upozoravaju da je važno pronaći ravnotežu između vremena provedenog uz vijesti i na društvenim mrežama te drugih aktivnosti koje s njima nisu povezane i koje će nas odmaknuti od stalnog razmišljanja o koronavirusu. Zabava i smijeh pomažu uvijek, pa i u ovoj situaciji. Pogledajte film koji će vas opustiti, slušajte glazbu koju volite, pročitajte knjigu, rješavajte križaljke ili sudoku, počnite slikati, naučite još jedan strani jezik, upišite neki od brojnih besplatnih online tečajeva, naučite kuhati i peći kruh – mogućnosti je zapravo jako puno.

Ostanite povezani s drugim ljudima

Fizičke kontakte moramo izbjegavati, ali povezanost s drugim ljudima nam je i dalje potrebna i važna. Tehnologija nam omogućava da ostanemo povezani čak i kada smo udaljeni. Telefonski pozivi i poruke, video chat-ovi i društvene mreže mogu nam pomoći da se ne osjećamo usamljeni, da podijelimo s drugima emocije i razmišljanja ili da se jednostavno i dalje družimo, ostanemo u kontaktu s kolegama s posla, prijateljima, drugim članovima obitelji. Sada imamo priliku javiti se i onima koje inače ne stižemo redovito čuti ili se s njima vidjeti.

Uzmite vrijeme za sebe

Ako ste dugo vremena zatvoreni u istom prostoru i cijele dane provodite u krugu istih ljudi, vaših članova obitelji, koliko god ih voljeli, možda će se s vremenom pojaviti i povremene međusobne tenzije. Konflikte i svađe treba izbjegavati, ali otvoren razgovor o tome što nam smeta u ponašanju drugih je dobrodošao jer omogućava da se naprave prilagodbe i postigne kompromis. Uz to stručnjaci ističu da je jako važno imati vrijeme u danu i prostor u stanu ili kući u koji ćemo se povremeno povući sami.

Vježbajte i hranite se zdravo

Fizička aktivnost može puno učiniti za mentalno zdravlje, kao i kvalitetna prehrana. Vježbajte u stanu, izađite u šetnju, naravno bez druženja s drugima, plešite, obavljajte kućanske poslove – svako kretanje i fizička aktivnost su dobrodošli jer potiču lučenje endorfina kojeg zovemo ‘hormon sreće’. Kada smo pod stresom, a sada to definitivno jesmo, utjehu često tražimo u hrani. S tim treba biti oprezan, jer je i u ovim novim uvjetima važno hraniti se balansirano i što je moguće zdravije. Uostalom imamo više vremena za kuhanje i možemo jesti svježe pripremljenu hranu. Na primjer, mlijeko, riba i zeleni čaj zbog svoga sastava pomažu u ublažavanju anksioznosti.

Potražite psihološku pomoć ako vam je potrebna

Situacija u kojoj smo se našli nekima će biti lakša, a nekima teža. Ako se teško nosite sa svime što nam donosi ovaj novi način života, razgovor o tome s vašim prijateljima ili članovima obitelji može pomoći. Ako ne pomaže ili ne pomaže dovoljno, potražite pomoć stručnjaka putem telefona ili video poziva. Psihološku pomoć nude u Hrvatskom Crvenom križu kao i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, a brojevi telefona na koje se javljaju stručnjaci dostupni su na njihovim mrežnim stranicama. 

Roditeljima je dugotrajan ostanak kod kuće dodatni izazov jer djeci izostanak druženja s prijateljima i ograničena mogućnost boravka na otvorenom još teže padaju. Cjelodnevni boravak s djecom i znatno više zajedničkog vremena imaju i puno dobrih strana, ali mogu biti iscrpljujući, osobito zato što roditelji moraju preuzeti i ulogu učitelja u okolnostima kada se nastava ne održava u školama. I djeca mogu osjetiti nelagodu, strah, nervozu… Ovo su preporuke stručnjaka koje  mogu pomoći i roditeljima i djeci da se lakše nose s ovim okolnostima.

Razgovarajte s djecom o koronavirusu 

I djeca su izložena obilju informacija ovih dana o koronavirusu koje dobivaju što slušajući i čitajući vijesti, što slušajući razgovore roditelja. I ona imaju puno pitanja pa je dobro o tome s djecom otvoreno razgovarati. Pitajte ih kako se osjećaju i, ovisno o njihovoj dobi, objasnite situaciju najobjektivnije moguće. Ako djeca pokazuju uznemirenost, strah ili zabrinutost, nemojte ignorirati te emocije. Djeci je važno reći da će sve biti u redu i da je jako važno pridržavati se preporuka stručnjaka. Na internetu je moguće pronaći dodatne savjete dječjih psihologa, prilagođene za različite uzraste, o tome kako razgovarati s djecom, pa ih potražite i primijenite.   

I djeca trebaju rutinu

Djeci je još više nego odraslima važno imati strukturirano vrijeme. Napravite zajedno dnevni raspored aktivnosti da bi im pomogli bolje razumjeti i lakše se prilagoditi novoj situaciji. Djeca kuću povezuju sa slobodnim vremenom i zabavnim aktivnostima, dok su obveze rezervirane za vrtić i školu, a sada to nije tako.  Kad  znaju vrijeme obroka, školskih aktivnosti ili zajedničkih aktivnosti, postat će svjesni da nisu na školskim praznicima. Na taj način i vi ćete moći obiteljski ritam prilagoditi svojim radnim obavezama.

Dodijelite nove odgovornosti djeci 

Uključite djecu u kućne aktivnosti i dodijelite im zadatke poput postavljanja i pospremanja stola, pospremanja i raspremanja posuđa iz perilice za suđe, odnošenja smeća  ili usisavanja stana. Za pospremljene ladice ili ormare dodijelite im ekstra bodove. Iskoristite ovo vrijeme da nauče pripremiti neko nezahtjevno jelo, ispeći palačinke ili napraviti jednostavnu  slasticu. Steći će nove vještine, a istodobno se i  zabaviti. 

Djeca trebaju igru i zabavu

Nakon što su završe s dnevnim školskim aktivnostima na daljinu, djeci treba vrijeme za zabavu. Pripazite da svo slobodno vrijeme ne provedu pred ekranima, iako je na internetu dostupan niz zabavno-edukativnih sadržaja koji mogu biti vrlo korisni. Zabavite se s njima igrajući uobičajene obiteljske i društvene igre ili smislite nove. Primjerice zaigrajte Kladim se da ne možeš… i izazovite djecu da imitiraju vaše pokrete koji postaju sve zahtjevniji pa ćete ih ujedno potaknuti na kretanje. Izvedite djecu povremeno van, naravno i u tom slučaju pridržavajući se svih mjera opreza i udaljenosti od drugih. Povedite dijete u šetnju ili kratku vožnju biciklom, odigrajte kratko nogomet ili graničara na livadi udaljenoj od ostalih prolaznika.

Organizirajte dječja druženja na daljinu 

Potičite djecu da i dalje ostanu u kontaktu sa svojim prijateljima. Mlađoj djeci ta aktivnost neće biti toliko važna kao starijoj. Međutim, današnje chat aplikacije i video pozivi omogućuju i njima da se druže na daljinu. S roditeljima prijatelja mlađe djece dogovorite vrijeme za virtualno druženje na kojem mogu zajedno crtati, slagati kocke, plesati ili pjevati. Starijoj djeci ne trebaju upute kako koristiti aplikacije, ali podsjetite ih da se jave svojim prijateljima, pitaju ih kako su i podijele sa svojim vršnjacima iskustva, jer prijatelji su važni. 

Jedan od načina da si olakšamo ovaj dugotrajan ostanak kod kuće jest i održavanje društvenog života te povremeni izlazak van – naravno, samo virtualni i potpomognut tehnologijom. Danas je to na sreću moguće.

Dogovorite piće ili večeru s prijateljima

Za rad od kuće koristimo razne aplikacije poput Skype-a, Zoom-a ili Microsoft Teams-a kako bismo se, ne samo čuli, već i vidjeli s kolegama i šefovima, pa nema razloga da ih ne iskoristimo i u privatne svrhe. Dogovorite s prijateljima da zajedno povremeno popijete kavu ili piće, a možete i zajedno večerati. Svatko ispred svoga ekrana ili kamere, ali ipak zajedno. Možete zajedno kuhati ili osnovati svoj filmski ili književni klub koji će se redovito sastajati i družiti u virtualnom svijetu.

B2 kapital