Klijenti

Otkup dospjelih potraživanja

Prenošenjem potraživanja Vaših dužnika na B2 Kapital, osiguravate brzu naplatu, likvidnost, ne zadužujete se i ostvarujete pozitivan učinak na Vašu bilancu. Nudimo otkup portfelja dospjelih potraživanja, otpisanih potraživanja i potraživanja na osnovu kojih su već pokrenuti pravni postupci.

Vrijeme je novac! Uz nas imate oboje.

 • omogućavamo trenutnu likvidnost po povoljnim uvjetima
 • oslobađamo sredstva za nova ulaganja
 • štitimo Vaš ugled i potraživanjima upravljamo profesionalno pogodujući daljnjim poslovnim odnosima
 • korisnici naših usluga ne snose dodatne administrativne troškove
 • uz nas se potpuno usmjeravate na osnovne djelatnosti vlastitog poslovanja, čime oslobađate vrijedne financijske, kadrovske, informatičke i ostale potencijale
 • s Vašim klijentima ostvarujemo dobru suradnju, poštujemo njihove financijske mogućnosti i osobne situacije te pronalazimo najpovoljnije rješenje za obje strane

Vašim klijentima nudimo:

 • novi otplatni plan prema njihovim mogućnostima
 • fleksibilne rate
 • mogućnost otpisa dijela zakonske zatezne kamate
 • izbjegavanje pokretanja sudskih postupaka
 • mogućnost popusta na dugovanje

B2 Kapital – Vaš novi vjerovnik

FAQ

Koliko iznose novi troškovi i pristojbe sada kada ste preuzeli moj dug?

Nakon što otkupi Vaš dug B2 Kapital zaračunava isključivo zakonsku zateznu kamatu po stopi koja je također određena zakonom. Na Vaš dug ne zaračunavamo nikakve dodatne naknade niti troškove.

Ako je moj račun blokiran, možete li s njega ovršiti moje zaštićene prihode?

Ako je vaš račun blokiran i otvorili ste zaštićeni račun, ne može se zaplijeniti zaštićeni prihod.

Koliko je vremena potrebno da se moj račun odblokira nakon otplate dugovanja?

B2 Kapital poduzima potrebne mjere odmah nakon otplate dugovanja i šalje zahtjev za povlačenje blokada uključenim relevantnim institucijama (FINA-i, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, poslodavcu). Za daljnje Vas korake molimo za strpljenje, budući da gore navedene institucije nemaju zakonski određen rok za obavljanje svojih aktivnosti kada je reč o deblokiranju Vašeg računa.

Može li se moj račun odblokirati ako uspijem ispoštovati otplatni plan?

Svi prethodno aktivirani ovršni dokumenti i kolaterali bit će povučeni i otpušteni nakon otplate duga s kojim su povezani.

Koje su mogućnosti otplate koje mi možete ponuditi?

Kada je riječ o načinu otplate dugovanja, nastojimo biti fleksibilni te ga prilagoditi što je više moguće vašim osobnim i financijskim mogućnostima. Ako ne možete odjednom vratiti puni iznos duga, možemo vam ponuditi sporazumno definiran plan otplate. Također je moguć dogovor o otplati duga s popustom (djelomični otpis). Za više informacija o mogućim opcijama obratite se našem kontakt centru na +385 1 560 5540 ili pošaljite e-mail na centar@b2kapital.hr

Kako je moguće da je moj dug prebačen u B2 Kapital?

Prema Zakonu o obveznim odnosima, ugovorom o cesiji (članak 80.-86.), B2 Kapital je postao vlasnik Vašeg dospjelog, a neplaćenog potraživanja. Kao novi vjerovnik, B2 Kapital je preuzeo daljnji postupak naplate Vašeg potraživanja. Prema zakonu, trebate biti obaviješteni o otkupu duga nakon što ga je preuzela tvrtka za naplatu potraživanja, no vaš pristanak nije nužan.

Pojmovi

Vjerovnik

U obveznim odnosima vjerovnik je strana koja je ovlaštena od dužnika potraživati sredstva ili dobra, čin ili odricanje. Riječ je o obostranom odnosu u kojem obje strane imaju i potraživanje i dugovanje.

Kamata

Kamata je naknada u novcu za posuđena sredstva koje zajmoprimac plaća zajmodavcu. Kamatna stopa se pak izražava u postotku i smatra se cijenom novca ili kapitala koju zajmoprimac ili dužnik plaća za korištenje ustupljenog novca ili kapitala.

Zakonska zatezna kamata

Zakonske ili moratorne kamate su sankcija prema dužniku koji zakasni sa ispunjenjem novčane obaveze, visina kamatne stope određuje se zakonom ili drugim propisima. Vjerovnik ima pravo na zatezne kamate bez obzira na to je li pretrpio kakvu štetu zbog dužnikova zakašnjenja.

Ovrha / ovršni postupak

Postupak u kojem ovrhovoditelj, uz pomoć suda ili javnog bilježnika ostvaruje svoju tražbinu. Ovrha se može predložiti na temelju vjerodostojnih i ovršnih isprava.

Prijenos/ustup potraživanja potraživanja = cesija

Otuđiva tražbina se prenosi, odnosno ustupa s dosadašnjeg vjerovnika (cedent) na novog vjerovnika (cesionar), a dužnik (cessus) i tražbina ostaju isti. Mogući pravni temelj cesije jesu ugovor, zakon i sudska odluka.

Potraživanje / dug

Obveza neke osobe, pravne ili fizičke (dužnika), da nešto plati (obično novac) drugoj osobi, odnosno vjerovniku.

© Copyright 2019 B2 Kapital d.o.o. All rights reserved.
Politika korištenja kolačića
B2 Kapital d.o.o. koristi kolačiće (cookie) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica slažete se sa politikom korištenja kolačića
Prihvaćam