Novosti

20.
09
2019.

B2 Kapital pridružio se Bazi poslovnih žena Hrvatske

Ove se godine članica Uprave B2Kapitala, Tanja Miljanić Presečki, pridružila Bazi poslovnih žena Hrvatske koju su pokrenuli Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska udruga poslodavaca.

Ulazak u tu važnu inicijativu  logičan je korak jer s inicijatorima i njezinim članicama dijelimo zajedničku želju da promoviramo i potičemo što veći udio žena u svim poslovnim odlučivanjima te pružimo bolje uvjete za razvoj njihovih profesionalnih karijera.

Jednaka zastupljenost žena i muškaraca u najvišem menadžmentu kompanija i dalje je globalni izazov. U nekim kulturama ta su nastojanja lakše provediva, u nekima teže.  Uz osobnu odluku o razvoju, uvijek će nam na profesionalnom putu biti presudna podrška poslodavca te koliko poslodavac uvažava znanje i sposobnost svakog zaposlenika, bez obzira na spol, rasu, religiju ili političko mišljenje.

Upravo tu kulturu internacionalno njeguje B2Holding Grupa koja je posljednjih godina posebno osvijestila potrebu za jačanjem rodne raznolikosti svojih menadžera diljem Europe. Sudjelujući u međunarodnom istraživanju „SHE Index“ koja analizira spremnost kompanija u poticanju ravnopravnosti spolova u visokom menadžmentu, B2Holding Grupa je na Oslo Børsu zauzela 15. mjesto. U ukupnom internacionalnom menadžmentu danas je 35% žena, s posebnom namjerom da se u samom izvršnom menadžmentu cijele grupacije  u budućnosti ostvare što bolji rezultati.

U Hrvatskoj, ali i u drugim članicama B2Kapitala iz srednje Europe (Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini) smo ponosni na sadašnju sliku rodne raznolikosti našeg ukupnog tima. Danas je u prosjeku na svim rukovodećim pozicijama u regiji zastupljeno 55% žena, dok ih je u ukupnom broju zaposlenih više od 65%. Gotovo identično je i u Hrvatskoj. Težimo rodnoj ravnoteži i vjerujemo da je ona temelj za razvoj ne samo naše kompanije već i cijele financijske industrije. Naime, ako gledamo TOP 20 globalnih financijskih kompanija u svijetu, žene još uvijek čine manje od četvrtine najvišeg menadžmenta. Prostora za balans svakako ima, posebno uzimajući u obzir ukupan utjecaj financijske industrije na financijsko „zdravlje“ svakog pojedinca, obitelji ili kompanije diljem svijeta.

Naša je specifična priroda financijskih usluga pokazala kako je dobar muško-ženski tim potreban u stvaranju dobrog dijaloga, postizanju rješenja i u konačnici rasta na tržištu.  Ne možemo zamisliti da bi mogli ostvariti kvalitetan dogovor s klijentima i vjerovnicima bez zajedničkog timskog rada muških i ženskih kolega na svim razinama. U poslovima naplate potraživanja gdje je posebno važno postići obostrano najbolje rješenje za sve, težimo njegovati dobre vještine upravljanja, a posebno visoku emocionalnu inteligenciju. Ako ju primjenjujemo na svaki dio našeg posla, od direktne komunikacije s klijentom pa do strateškog odlučivanja, stvaramo tim koji je skladan u cjelini, zna što radi i čemu teži te, u konačnici, vjeruje i gradi taj uspjeh na svim razinama.

U tome nas iznimno podupiru stalne edukacije i programi u B2Holding Grupi. Posebna pažnja posvećuje se dijeljenju najboljih praksi i mogućnosti da gradimo međunarodnu karijeru.  

Za zaposlenike članica srednje Europe, još od 2017. provodi se interni program „Future Potentials“ (“FuPo”) koji motivira, razvija i ulaže u mlade talente. Svi oni također su kandidati i za internu B2 Leadership Akademiju koja ih priprema za buduće menadžerske uloge i pruža međunarodnu potporu dijeljenja znanja s iskusnijim menadžmentom. U tim programima je danas podjednako i potencijalnih liderica i lidera što nam daje dobar vjetar u leđa da u doglednoj budućnosti ostvarimo potpunu rodnu ravnotežu gdje god smo prisutni.

Na taj način ostajemo potpuno posvećeni dijeljenju znanja, gradimo najbolje timove, privlačimo najbolje talente i stvaramo prilike da se radom i učenjem ostvare najbolje mogući rezultati.

Vjerujemo da ćemo s našom praksom kroz Bazu poslovnih žena potaknuti i druge kompanije da slijede naš primjer ili da kroz naša iskustva konačno potaknu promjene koje će u društvu donijeti koristi svima.

B2 kapital